Vluchtelingen: Wat zou het enorm helpen als we elkaar alleen maar proberen te begrijpen. Van elkaar leren en elkaar durven vertrouwen.

Wereld vluchtelingen dag

WVD20 juni 216: Op Wereld vluchtelingen dag, kan ik het niet laten om er wat over te schrijven. Wereldwijd zijn er meer vluchtelingen dan ooit, binnen en buiten de landsgrenzen. 1 op de 113 personen was in 2015 op de vlucht.
Ongeveer de helft van de vluchtelingen is kind die vaak hun ouders kwijt zijn of alleen reizen.  Oorzaak van het toenemende aantal: de langdurige conflicten, nieuwe brandhaarden en de moeite van landen met het vinden van een oplossing voor het hoge aantal vluchtelingen.
Bron: UNHCR

Vluchtelingen uit Irak, Iran, Afghanistan, Congo, Kameroen, Syrië, Azerbeidzjan, Rusland, Turkije, Kosovo, Bosnië, Servië, India, Colombia, Kroatië

Zoals sommigen wel weten, kom ik op mijn werk al enkele jaren veelvuldig in contact met vluchtelingen. In het begin ging het nog om een stageplek en ik greep alles aan om maar te kunnen werken. Heb je affiniteit met het werken met vluchtelingen? Ja natuurlijk!
Ik wist werkelijk niet waar ik ‘ja’ tegen zei. Ik had eigenlijk alleen maar de behandeling aan mensen uit een ander land voor ogen. Niet de horror van oorlog, de verwoeste levens en de dood en het verderf.

Wat kon ik in hemelsnaam betekenen voor de mensen die zo verschrikkelijk beschadigd waren door onbeschrijfelijke ellende en verlies, uit welk land ter wereld dan ook.
Het bleek dat er zijn, laten vertellen en luisteren en hele mooie eerste stap was in de behandeling en soms ook voldoende.
Uiteindelijk zijn dit juist de mensen die me zoveel vertrouwen en voldoening geven. Enorme gastvrijheid en bereidheid tot wederkerigheid. Alsof ik soms zomaar opgenomen kan worden in de familie. Vertrouwen en nederigheid die soms zelfs was ongemakkelijk voelt.
Nederigheid is niet iets vies. Ik bedoel het zoals ik gisteren hoorde bij ‘3 op reis’:
In het themapark Huis ten Bosch in Sasebi-Japan werd de Domtoren in Utrecht 5 cm lager nagebouwd om Nederland hierin niet te beledigen.

Het contact met mensen uit andere culturen vind ik fascinerend. Het heeft mijn blik verruimd. Als mensen mij hun verhaal toevertrouwen worden ze steeds mooier.
In het ergste geval ben je voor de Nederlandse, ofwel Westerse patiënt een middel om weer beter te worden en kan er na succes soms nog niet eens een dankjewel af. Het contact is vaak wat killer en minder wederkerig. Uiteraard een enkeling uitgezonderd.

Vluchtelingen, wat kunnen we er van leren?

Ik ben geen cultureel expert of iets dergelijks en mijn mening is vast gekleurd door mijn veelvuldige kijk in het verwoeste leven van een vluchteling.
Ook heb ik geen oplossing voor de enorme toestroom van vluchtelingen. Alleen denk ik dat het enorm kan helpen als we elkaar alleen maar proberen te begrijpen.|
Van elkaar leren, leren over hoe te vertrouwen en gastvrij te zijn. Gepast nederig te zijn en denken in de vorm van wederkerigheid in plaats van ikke, ikke, ikke.
Wij kunnen leren van andere culturen.
Wat kunnen andere culturen van ons leren: even denken…

Links:
Wereldvluchtelingendag
Vluchtelingenwerk
UNHCR

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *