Jemig, wat ben jij lelijk!

Wat ben jij lelijk!

Wratten, moedervlekken, lange puntneuzen en vette haren. Wat kunnen mensen lelijk zijn. Slechte tanden, puisterige huid en schele ogen. Zo lelijk, dat geen make-over er tegen op gewassen is. Niet dat er geen aandacht aan het uiterlijk wordt besteed, maar gewoon zo geboren. Er is geen redden aan.Jemig, wat ben jij lelijk!

Net als ik ben jij vast ook niet roomser dan de paus en komt er zo af en toe iemand voorbij waar bij je volmondig denkt:

‘Jemig, wat ben jij lelijk!’

Het kan een gedachte uit medelijden zijn of je gruwelt bij de haren uit de puisterige heksen kin. Ik gok erop dat we het allemaal wel eens hebben. Daar waar kinderen nog ongegeneerd kunnen roepen: ‘Mama, wat is die meneer dik zeg!’ en wij het alleen maar denken.

Alleen heb ik lang geleden wat ontdekt over die lelijke mensen. Of liever gezegd, ik heb wat ontdekt over mensen. Misschien wist je het allang, maar voor mij was het een eyeopener.
Hoe meer ik me verdiepte in het verhaal van mensen, hoe mooier ze werden. Als ik hun ellende, hun verdriet en hun passie kende, zag ik door de wratten een mooi mens. Raar maar waar ik heb het niet over innerlijk, ik heb het echt over uiterlijk.

Ineens stoort de puntneus me niet meer en zwarte tanden horen er bij.

Het hoort bij het verhaal, bij het mooie mens. En als het me lukt om door alle zorgen en ellende, door een vlak gezicht en doffe ogen een glimlach op iemands gezicht tevoorschijn te halen, dan is het mooie mens tegenover me helemaal compleet! Die lach van het mooie mens tegenover me geeft me zo’n goed gevoel.

Lach eens om je heen en zorg voor de lach op dat lelijke gezicht, maak contact en je zult zien dat de ander steeds mooier wordt. Lach naar de meneer die zijn hond uit laat of de oude dame die op de bus staat te wachten. Glimlach naar de eigenaar van de toko, de voorbij fietsende student. Lach naar alle kleuren en leeftijden, naar alle wratten en puntneuzen.
Het is een cadeautje voor jezelf, want hoe meer je lacht des te mooier je zelf wordt en let er maar eens op: je voelt je ook beter!

World Smile Day 7 oktober 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *