Topkwaliteiten, kwaliteiten

Topkwaliteiten

Hoe geweldig zou het zijn als ik dezelfde topkwaliteiten had als een goede zanger of zangeres. Ik kan wel zingen hoor, alleen niet mooi, helaas. Of een top sporter.
Ergens heel erg goed in zijn, beter dan de anderen. Opvallen omdat je een kwaliteit hebt. Het is heel goed te relativeren dat roem hebben en aan de top staan ook niet alles is. Natuurlijk. Herkent worden op straat, geen privé meer hebben, altijd waar moeten maken dat je de beste bent…
Maar dromen we allemaal niet soms over ergens excellent in te kunnen presteren?
Ergens gepassioneerd voor kunnen gaan en dan ook nog het gewenste resultaat bereiken. Het lijkt maar voor weinigen weggelegd.

Dat er een boek op de plank ligt met mijn naam er op, maakt me nog geen schrijver. Tenminste, nergens in de buurt van Paul van Loon, J.K. Rowling of Carry Slee, om er maar een paar te noemen. Toch kan ik daar stiekem wel van dromen. Uiteraard zonder het geloof dat deze droom ooit werkelijkheid zal worden. Simpelweg om de eenvoudige reden dat ik niet zó goed ben.

Als hulpverlener durf ik me na jarenlange ervaring goed te noemen. Maar dan ben ik er weer niet zo één die alle vakliteratuur bijhoudt, tijd heeft voor bijscholing en staat te dringen bij het opgeven voor symposia.

Wat nou topkwaliteiten! Nergens ben ik zó goed in. Ken je dat?

Al vanaf de lagere school ben ik ‘gewoontjes’, gemiddeld, zeg maar, in alles. Geen uitblinker in gym of rekenen. Niet te braaf en beslist ook geen raddraaier. Rete saai dus!

Als ik kijk naar andere mensen, ontdek ik wel allerlei excellente kwaliteiten. Kwaliteiten waarvan ik vind dat ik ook daar niet aan kan tippen. Iedereen met zijn eigen rol in de maatschappij, in een groep of gezin. Bij de buren is het gras altijd groener en het zal ook wel met zoiets als zelfvertrouwen te maken hebben.
Van alles wat ik zie kan ik ook wel het één en ander, maar van alles maar een beetje, of met een beetje meer. Een beetje tekenen, een beetje schrijven, een beetje koken, een beetje zus en een beetje zo.

Daarom heb ik besloten dat mijn kwaliteit is dat ik van alles en beetje kan! Dat ben ik best content mee en daar gaat het toch om? Hoe fijn is het om overal in mee te komen, veel verschillende ‘feel-good’ momentjes te hebben en overal een beetje waardering voor te krijgen. Alles bij elkaar maakt het toch een beetje veel. Ik wed dat er heel veel mensen zijn met dezelfde topkwaliteiten als ik!

Stap maar af van het waanidee dat je geen topper bent. Ontdek je toptalenten, want je hebt ze al!

3 thoughts on “Topkwaliteiten

  1. Mooi “schrijfsel” Liselotte ! Ik ben het helemaal met je eens. En nu nog maar hopen dat iedereen, inclusief werkgevers je die kans blijven geven dat je met al je eigen “kleine” kwaliteiten mee mag blijven doen. En dat je niet een topper hoeft te zijn om mee te mogen blijven draaien in deze maatschappij. We moeten het niet voor niets samen, met zijn allen doen. PS Ik kan toevallig wel een lekker moppie zingen…. 🙂

    View Comment
  2. Lieve kind, je bent een topper! Een topper als dochter!
    En een bijzondere kwaliteit is dat je bij tegenslag altijd de moed erin houdt. Dat je anderen weet Op te peppen. Dat is Veel belangrijker dan beroemd te zijn! Je bent super.!

    View Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *