Week tegen het pesten: ‘Ga ‘ns uit de weg joh! Waarom ben je eigenlijk geboren? Je bent toch nergens goed voor. Hé lelijkerd ik vroeg je wat!’

Pesten: Hou op!

logo‘Hou op! Hou op! hou op!’

Met een zwaar gevoel zie ik iedere minuut wegtikken op de klok boven het bord in de klas. Nog een paar minuten en dan is het tijd. Als de bel is gegaan wil ik zo onopvallend mogelijk mijn jas aan trekken en verdwijnen, opgaan in de drukte. Helaas niet onopvallend genoeg.
‘Ga ‘ns uit de weg joh! Waarom ben je eigenlijk geboren? Je bent toch nergens goed voor.’ zegt Dion met zijn eeuwig grote bek.
Levi en Daan vinden het kennelijk erg grappig en beginnen te duwen en te trekken aan mijn tas.  De knoop in mijn maag trekt zich nog strakker aan en vlug kijk ik de klas in, maar de juf is al verdwenen.
‘Hé lelijkerd ik vroeg je wat!’ zegt Dion terwijl hij aan mijn haren trekt.

‘Kappen nou! Laat me met rust’

Ik graai om me heen om me te verdedigen, maar Levi pakt mijn armen vast terwijl Daan mijn splinternieuwe rugzak afpakt en alles er uit gooit. Ik wil hem stoppen, maar een ruk aan mijn haar en een stomp van Levi houden me tegen.
Daan begint gewoon in mijn rugzak te pissen.

Eenmaal los, zou ik ze door elkaar willen schudden. Met een vuistslag op hun neus, zou ik de botten willen horen kraken.
Daarvoor in de plaats raap ik mijn spullen bij elkaar en verbijt mijn tranen. Gelukkig viel het deze keer wel mee…
Ze roepen nog wat na, maar ik versta het niet meer. Ik hoor alleen maar mijn stem van binnen: ‘Hou op! Hou op! hou op!’

Een grote angst van mij is dat mijn kinderen gepest worden. Hele scenario’s kan ik er bij bedenken op de momenten dat dochter allang is vergeten dat er een dingetje was. Toch word ik zelfs alleen van het schrijven hierover al verdrietig. Mijn angst is niet geheel en al ongegrond. Ik hoop voor alle kinderen en ieder zijn kind dat het hen bespaard blijft.

Dagelijks zie ik mensen die kampen met de gevolgen van pesten. Een verknipt zelfbeeld, geen zelfvertrouwen, geen eigenwaarde. Angstig door het leven gaand en nog veel meer problemen die hun oorsprong vinden in het pesten.
Ik kan niet anders zeggen dan:

‘Hou op! Hou op! hou op!’

www.pestweb.nl
www.weektegenpesten.com
www.pesten.nl
www.stoppestennu.nl

2 thoughts on “Pesten: Hou op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *