Even verderop, is er weinig meer terug te vinden van mijn paradijs. Een onvermijdelijke confrontatie met een zelfkant van het leven.

Paradijs

Palmbomen, witte stranden en blauwe zee.

Het zou me waarschijnlijk weinig moeite kosten om hier langer te verblijven dan alleen een paar schamele dagen vakantie. Een paradijs voorzien van alle gemakken in een ver land met andere mensen en een andere cultuur. Genieten van de zon die hier oneindig lijkt te schijnen en alleen gewenst met een prachtige zonsondergang plaats maakt voor de nacht. Zwemmen in helder water tussen kabbelende golven, bladeren in een tijdschrift, gezellige gesprekken en rozig van een duister drankje…

Even verderop, is er weinig meer terug te vinden van mijn paradijs. Een onvermijdelijke confrontatie met een zelfkant van het leven. Als zwart-wit, hemels paradijs en een donkere wereld naast elkaar.
Ik probeer het te negeren, maar het is zo nadrukkelijk aanwezig.
Aan de andere kant is het niet verkeerd om te beseffen hoe goed ik het heb. Dat ik mag en kan genieten van mijn paradijs. Geen honger en een veilig dak boven mijn hoofd. Met schaamte bedenk ik dat ik toch geen wereldverbeteraar ben. Ik ruil mijn vakantie niet in, om aan het goede doel te schenken.

Honger in het paradijs

Ondertussen, daar verderop, heeft een menigte zich verzameld bij de voedselverstrekking. Verbijsterd volg ik hoe dit waanzinnige drama zich voltrekt.
Hongerig en vechtend of hun leven er van af hangt wordt er onrustig getrokken en geduwd. Er zou bijna een vechtpartij ontstaan als de mensen niet zo gericht waren op het eten.
Het maakt niet uit wat er wordt verstrekt, graaiende handen pakken wat ze pakken kunnen. Iedereen is bang om mis te grijpen. Het eten zal tot op de laatste kruimel weg gegraaid worden.

Gesloten…

Zelf heb ik weinig trek na een flink ontbijt en lekkebutterre snacks tussendoor.
Dan verschijnt het bordje ‘Buffet gesloten’ en druipt ook de laatste hotelgast af naar zijn plekje in het paradijs.
Een geprakt voedsellandschap achterlatend wat eens de mooi opgemaakte trots van de kok was…

2 thoughts on “Paradijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *