Mijn eend

Ik kwam een eend tegen. Nou en! Kan je zeggen. Maar het was een dooie, uitgesmeerd over de straat. Je kan best denken dat ik een watje ben, een puddinkje, maar ik was er even door van de leg.
Ik ben verre van een vogelaar, alleen hoe vaak kom je nou zo’n grote, inmiddels platte eend tegen midden op je pad.

Tja, wat is nou het verschil tussen een dooie eend en een dooie uitgesmeerde kikker. Of een halve mier om het beeld nog duidelijker neer te zetten. Daar heb ik dan weer veel minder moeite mee.

Even door gedacht en weer ver weg van mijn dode eend, denk ik aan een verhaal van iemand die een werkbezoek had gebracht aan Afrika. Daar zou het zomaar een mens kunnen zijn… De mensen rijden daar, net als ik nu, gewoon door. Met of zonder van de leg zijn, ik weet het niet.
Ik zou ik me toch niet heel erg druk moeten maken om die eend, het is tenslotte maar een eend. Stel je voor dat mijn dode eend een mens zou zijn, dat is pas erg. Toch?

Ik wil natuurlijk geen eenden liefhebbers voor de schenen schoppen, maar kinderen sterven van de honger. In oorlogen worden er mensen bij bosjes neergemaaid. Als ik de televisie aan zet of de krant lees, barst het van de rampen en ellende waar dan ook op de wereld. Eigenlijk belachelijk om, hoe dan ook, iets te vinden van een eend. Zelfs een off-day, mijn verdrietjes, dipjes en kleine zorgen zijn belachelijk.

Heel fijn om te relativeren, al die narigheid.

Maar toch die eend…

Mag ik me dan nooit klote voelen? Nooit eens lekker van me af brullen en enorme medelijden met mezelf hebben? Volgens mij zou ik uit elkaar barsten als dat niet meer kon. Volgens mij is het heel belangrijk om je eigen gevoel heel serieus te nemen. Er even bij stil te staan, er naar te handelen en je te laten helpen en te laten troosten als dat nodig is. Of het nu om een dode eend gaat of iets anders. Je gevoel is écht!

Niemand heeft er iets aan als je rond dobbert in je ellende en uiteindelijk ploft van opgekropte narigheid.

Ook mijn eend niet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *