Ze was vermist, maar gisteren is ze weer thuis gekomen. Het was weer groot nieuws hier in het dorp. Was Sanne een gemakkelijke prooi voor de loverboy?

Krater

Alleen al als ik me voorstel hoe het zou zijn als je zestienjarige dochter ineens op een dag niet meer thuis komt, lopen de rillingen over mijn rug.
Een kind nog. Vermist. Een meid zoals alle anderen op die leeftijd, dwars en eigenwijs en toch af en toe kruipt ze bij je op schoot.

Vermist: Haar overkwam het. Bij haar stortte de wereld in, zomaar, willekeurig. Een bom die een grote krater achterliet.

Met diepe groeven op haar gezicht en donkere randen onder haar ogen staat ze voor mij in de rij bij de kassa van de supermarkt.
Iedereen kent haar. Ze stond in de krant en kwam op tv, smekend om een teken van leven van haar vermiste dochter.
Hoe lang is het nu geleden? Ik weet het niet eens meer precies. Vier maanden? Een half jaar? Zij weet waarschijnlijk tot op de minuut te vertellen wanneer haar dochter verdween. Van de ene op de andere dag waarop je trots bent op je kind en je denkt dat je het goed voor elkaar hebt, naar verscheurt door zorgen, paniek en verdriet.
Moeizaam sjokt ze met het winkelwagentje vooruit. Eén voor een pakt ze met grote inspanning de boodschappen uit op de band. Vanuit haar tenen weet ze er een glimlach uit te persen voor het meisje achter de kassa.
Gisteren is ze weer thuis gekomen. De veertienjarige Sanne. Het was weer groot nieuws en het gonsde hier door het dorp. Ik kijk naar de boodschappen. Zou het voor Sanne zijn? Melk, appels. Ze wil haar natuurlijk volstoppen met allerlei gezonde dingen. Een pleister plakken, de krater weer opvullen.
Was Sanne een gemakkelijke prooi voor de loverboy? Geen idee.  Ik ken haar niet echt.

Vermist: Haar kleine meisje, die ze wilde beschermen voor eigenlijk alle vreselijke dingen die er konden gebeuren. Stoten, vallen, pesten, ziektes, liefdesverdriet.

Had ze ooit kunnen bedenken dat ze haar had moeten beschermen tegen internet. Dat ze vermist zou kunnen raken?
Beschermen tegen iemand die geen greintje gevoel en fatsoen heeft. Die haar dochter meenam, ontvoerde, bedreigde en haar de vreselijkste dingen tegen haar wil liet doen.
Ze was verliefd, Sanne. Op iemand die ze in een chatroom of Facebook had leren kennen. Het naïeve ding, stuurde, in haar onschuld en in vertrouwen, pikante foto’s naar haar zogenaamde vriendje. Daar begon voor Sanne de ellende. Van het één kwam het ander en voor ze het wist had ze seks met vreemde mannen en gebruikte ze drugs om het te kunnen verdragen.

Hoe moet ze zich in hemelsnaam voelen. Haar lieve dochter zo beschadigd. Een te diepe krater die het heeft geslagen in het leven van haar gezin.
Voelt ze zich schuldig? Wat had ze kunnen doen? Wat zou jij doen?
De boodschappen gaan in het zelfde tempo weer terug in het wagentje en langzaam sjokt ze naar haar auto.

Websites:
  • Media Opvoeding– website met antwoorden op vragen over mediaopvoeding.
  • HelpWanted– website voor advies met betrekking tot naaktfoto’s van minderjarigen. Bellen kan ook: 071-5162900.
  • Mijn Kind Online– website met meer informatie over kinderen, seks en internet.
  • Ouders Online– website voor contact met andere ouders en tips over (seksuele) opvoeding.
  • YourSafetynet– software om je kinderen online in de gaten te kunnen houden.
  • Qpido– website Seksespecifiek Expertisecentrum van Spirit

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *