Volgens mij is het de kern van alle therapievormen: je moet krabben waar het jeukt! In plaats van voortdurend een irriterend, bijtend gevoel.

Krabben waar het jeukt

Volgens mij is het de kern van alle therapievormen en daarom zijn veel mensen al gewend aan mijn eigen ‘huis-tuin en keuken psychologie’ uitspraak: je moet krabben waar het jeukt!

Wat nou jeuk!

Het lijkt wel een maatschappelijk dingetje dat het leven bestaat uit het je-in-bochten-wringen om alles wat moet, goed te doen en daarbij ook nog alles op de rit willen houden. Huishouden, werken, clubje hier en clubje daar voor de kinderen en voor jezelf, sporten, vrienden en partner tevreden houden. Het is niet te doen! Laat staan af en toe iets leuks doen voor jezelf… Een continue gevoel van geleefd worden, nergens aan toe komen en geen tijd voor ontspanning. Je merkt het al, ik ben een ervaringsdeskundige. Vol bewondering kijkend naar mensen die altijd boordevol energie van alles aanpakken met bij voorkeur vier kinderen, overmatig veel hobby’s, werk en studie allemaal tegelijkertijd. Nou geloof me: het gras is bij de buren altijd groener. In werkelijkheid zal het in de lengte of in de breedte daar ook ergens een keer ploffen.

Het kan ALTIJD anders!

Het probleem is, dat het niet het vlooien van apen betreft. Het ligt een pietsie complexer. Soms moet je er een confrontatie voor aan gaan, iemand kwetsen of jezelf door een moeilijke kwestie heen loodsen. Oftewel krabben waar het ook heel pijnlijk kan zijn! Daarbij lijkt het wel of we blindelings het pad van ‘moeten en dwang’ bewandelen zonder ook maar een moment te bedenken of er misschien ook andere wegen zijn.

Dus toch maar die vergadering of juist dat feest afzeggen omdat je druk bent? Of een keert een blik soep in plaats van koken? Misschien wat minder zorgen voor een ander en zelf wat hulp vragen? Wat vaker nee zeggen? Wat minder moetjes en veel meer leuke dingen! Prioriteren, delegeren en loslaten, zouden vaste agendapunten moeten zijn in je dagelijkse ritueel.

 Krabben waar het jeukt, is de beste therapie!

Mijn oma zei altijd: ‘heb ik hem neergezet om te zingen en nu gaat hij me bijten!’ Als hij niet zingt, dan kun je beter krabben en de jeuk laten verdwijnen in plaats van voortdurend een irriterend, bijtend gevoel. Je hoef het niet alleen te doen. Er is niets leukers dan samen krabben! Waarom moeilijk doen als het (uiteindelijk) ook makkelijk kan? Krabben waar het jeukt is goed voor jezelf zorgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *