Gastblog: Shabbat Shalom is een mooi verhaal van gastblogger Marianna van Oostenbruggen. Met een verrassend prachtig recept voor sjabbesbrood!

Gastblog: Sjabbat Shalom


2014-11-23 11.57.43

Gastblog: Marianna van Oostenbrugge – Sjabbat Shalom
Fulltime (groot)moeder met een passie voor schrijven en koken. Schrijven doet ze al zolang als ze zich kan herinneren maar sinds haar eerste verhaal “De geur van blauwe regen” werd gekozen om in een bundel te verschijnen, is haar zelfvertrouwen gegroeid. Inmiddels zijn er in diverse bundels  verhalen van haar gepubliceerd.

Hier kun je meer van haar hand lezen.


Met haar blauw geaderde, bijna doorzichtige, hand strijkt ze over de kaft van het schrift. Haar bijziende ogen kunnen nauwelijks de tekst op het etiket lezen maar dat is ook niet nodig, ze weet wat er staat.

“Recepten”

Het sierlijke schrift, geschreven met een kroontjespen gedoopt in inkt, is niet het hare maar toch net zo vertrouwd. Zonder het schriftje open te slaan weet ze precies wat de inhoud te vertellen heeft. Hoe vaak heeft ze in de keuken gestaan met datzelfde schriftje om één van de opgeschreven gerechten te bereiden? Niet alleen zij maar ook haar moeder vóór haar want het schriftje is geschreven door haar grootmoeder. De grootmoeder die plichtsgetrouw en nauwgezet de koosjere gerechten opgetekend heeft zodat ze geen fouten zou maken als ze voor haar gezin de maaltijden bereidde. Koosjer koken is niet ‘zomaar’! De belangrijkste regels zijn melk en vlees gescheiden houden. Dat betekende dus dubbel servies, pannenset en bestek.

Onder haar hand verdwijnt het pluche tafelkleed om plaats te maken voor een prachtig wit damasten laken. Het is vrijdagavond, sjabbes. Haar moeder komt uit de keuken waar ze vrijwel de hele dag bezig is geweest. Ze heeft haar prachtige roodbruine krullen verborgen onder de kanten hoofddoek en brengt het voedsel binnen. De kruidige geur van specerijen vermengd met de geur van warm kaarslicht, zit in haar geheugen verankerd. Zonder moeite herinnert ze zich de smaak van het brood ( challe) en het speeksel verzameld zich alvast in haar mond. Ze slikt en omarmt het warme geluksgevoel dat opstijgt vanuit een verborgen plekje in haar binnenste. Daar, in haar hart bewaart ze de beeltenissen van haar ouders en broertjes, ze zijn geen dag verouderd. Het gezicht van haar vader, zijn helderblauwe ogen die trots en liefdevol naar haar moeder en zijn gezin kijken. Kaarslicht dat gouden schittertjes verstopt tussen de blonde krullen van haar broertjes. En de zachte handen van haar moeder, die tranen konden laten verdwijnen en een lach op je gezicht konden toveren. De wonden zijn geheeld, de littekens vervaagt tot nauwelijks zichtbare lijntjes. Het leven zélf en het receptenschriftje hebben ervoor gezorgd dat verbittering geen kans heeft gekregen.

De schaduwen verdiepen zich in de kleine kamer, het is tijd om het licht op te steken en iets eetbaars klaar te maken. Opeens heeft ze zin in het heerlijke sjabbesbrood. Wat maakt het uit dat ze geen sjabbes meer viert en de tradities vervaagd zijn. Ze is gedragen onder een Joods moederhart en daar veranderd de christelijke opvoeding van haar pleegouders helemaal niets aan. Haar leesbril blijft achter op de tafel, op het pluchen kleed. Die heeft ze niet nodig, ze kent de belangrijkste recepten uit haar hoofd.

Ingrediënten;
1 Hart
Liefde in overvloed
Vergeving
Dankbaarheid
Tevredenheid
Werkwijze;

Verwijder éérst de stukken ‘oordeel’ en ‘haat’ uit het hart.
Meng de liefde met vergeving, dankbaarheid en tevredenheid tot een homogene massa en leg het hart hierin. Strijk met zachte handen de ingrediënten over het gewonde hart, nét zolang totdat het weer heel is, plaats het terug op de plaats waar het hoort. Begin daarna pas aan het volgende recept.

Het is al laat als ze de tafel dekt met een wit damasten laken. Twee zilveren kandelaars in het midden. De gebeden herinnert ze zich niet meer maar wel het licht. Ze strijkt haar grijze krullen achter haar oren en brengt het brood naar binnen.

Sjabbat Shalom.

 

Wil je ook een gastblog schrijven? Neem dan contact met me op via het contactformulier.

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *